Vraag en antwoord: Tijdelijke elektrische installaties

7

jul

7

jul

Via Linkedin zagen we de volgende vraag

Wie van mijn relaties weet hoe het zit met de energie voorzieningen tijdens evenementen? Zoals bijvoorbeeld de Kermis in Son en Breugel: waar ik deze situatie wel zeer gevaarlijk vindt: 125A 3 fase 400v liggend op de stoep in een winkelstraat....

undefined

Na een melding via FB aan de gemeente Son kreeg ik een bericht dat het opgelost is met een plakbandje.. gebeld met de NVWA. Gemaild met de Brandweer, berichten gedeeld met www.dekermisgids.nl

Ik zie jullie reacties graag tegemoet. Tot dus ver: 6500 bezoekers later en het is nu woensdag avond: We zijn er achter dat dit niet kan. We weten hoe het wel Moet. Maar wie is eindverantwoordelijk? Wie grijpt in? Wie legt de boel plat voordat het in orde is?

Mijn dank is groot voor de professionals die hun kennis hebben willen delen in dienst van de veiligheid van ons allen. Maar we gaan verder.

Antwoord

Deze situatie is inderdaad gevaarlijk en niet toegestaan. Wat moet en wat mag dat is een heel verhaal...

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare veiligheid op hun gebied. De vraag is van wie is dit elektrisch materieel en wie heeft dit aangelegd? Hiervoor dient installatieverantwoordelijkheid te zijn bepaald. Als dit materiaal in eigendom van de gemeente is, is de gemeente ervoor verantwoordelijk dat dit materiaal veilig is. (borgen van o.a. periodieke inspectie volgens NEN 3140 Hoofdstuk 5)

Ook moet de gemeente dan de installatieverantwoordelijkheid NEN 3140 4.3. hebben geregeld (en praktisch hebben geborgd.)

Als een verhuurbedrijf dit ter beschikking stelt: (wie heeft dit ingehuurd,, wat staat er in de zakelijke overeenkomst t.a.v. wie legt aan/ stelt de installatie samen??)

Een verhuurbedrijf moet veilige elektrische arbeidsmiddelen verhuren. (borging veilige staat elektrische arbeidsmiddelen staat in NEN 3140 H5). Het personeel dat het materiaal samenbouwt moet bekwaam en bevoegd hiertoe zijn (een aanwijzing VOP of VP hiertoe hebben) volgens  NEN 3140 en inspecteren voor het ter beschikking stellen van deze installatie aan gebruikers. (een inspectierapport kunnen tonen want je kunt op zich veilige kabels en bouwkasten tot een onveilige installatie samenbouwen, bijvoorbeeld omdat de veiligheidsaarding ontbreekt.

De bovenliggende wettelijke bepalingen zijn te vinden in het Arbobesluit 3.4 en 3.5.

Specifiek hebben we voor de entertainmentsector een norm gemaakt over tijdelijke elektrische installaties voor evenementen: NEN 8020-20. De gemeente zou dit in de gebruiksvergunning behoren te vermelden. De organisator moet dit borgen in de overeenkomst naar zijn " installateur".

Op al deze gebieden verzorgen we (maatwerk) trajecten bij gemeenten met onderwerpen als: hoe borg ik de veiligheid van installaties bij kermissen, markten evenementen e.d. en hoe instrueren we medewerkers die tijdelijke installaties moeten aanleggen, inspecteren e.d. bij bijvoorbeeld bouwbedrijven en verhuurbedrijven. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact op met SBK opleidingen of direct met mij.

Anton Kerkhofs

Trainer/Adviseur Elektrotechniek

Onze opdrachtgevers