Veiligheid op de werkvloer belangrijker dan ooit

7

jul

7

jul

undefined

In de eerste helft van 2016 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw met 14% toegenomen en aantal dodelijke ongevallen zelfs met 56% in vergelijking met het eerste half jaar van 2015. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger. De Inspectie SZW roept werkgevers daarom op nu extra aandacht te besteden aan de veiligheid.

In de sectoren waar de crisis de grootste gevolgen had voor de productie, zoals de bouw, is nu bij het stijgen van de productie ook de toename van ongevallen te zien. Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw heeft plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren binnen de bouw met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, het slopen, de loodgieters en het schilderen, met 4-7% van de ernstige ongevallen en 10-20% van de dodelijke ongevallen in de bouw. De bouw behoort daardoor tot de tot de top drie van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

Van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt, blijkt dat bij een kwart van de ongevallen dat geen invulling was gegeven aan het direct toezicht op de werkvloer. Het is daarom van belang dat de direct leidinggevenden, zoals de uitvoerder, bouwvakkers de bouwvakker aanspreekt op zijn gedrag als ze bijvoorbeeld hun helm niet dragen of de beschermingskap van een machine afhalen omdat dat makkelijker werkt. Of dingen laten slingeren of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen. De opdrachtgever van een bouwproject heeft ook een belangrijke rol bij het zorgen dat er veilig wordt gewerkt. Zo is het van groot belang dat een veiligheids- en gezondsheidplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan die zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt.

Uit bovenstaande cijfers blijkt maar weer hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Of het nu gaat om het behalen van een VCA diploma, het inrichten van een adequate bedrijfshulpverlening of het op de hoogte zijn van de laatste elektrotechnische normen. Ook het op orde hebben van een goed aanwijsbeleid hoort hierbij.

SBK opleidingen biedt een breed scala aan cursussen en opleidingen die stuk voor stuk bijdragen aan veiligheid en vakmanschap op de werkvloer. Wilt u meer weten over cursusaanbod van SBK opleidingen, klik dan op onderstaande button. We werken daarnaast samen met een aantal grote brancheorganisaties of sectorfondsen waardoor opleidingen in veel gevallen ook nog eens met een financiële tegemoetkoming mogelijk is!

Neem voor meer informatie contact met ons op via 040-232 97 00.

Onze opdrachtgevers